Hvad betyder GOTS?

Hvad betyder GOTS?

GOTS er din garanti for økologisk tøj.

Når det kommer til at vælge tøj, er det ikke kun stil og komfort, der tæller efterhånden. I dagens miljøbevidste verden er det også vigtigt at overveje, hvor og hvordan vores tøj er fremstillet. Her spiller GOTS - Global Organic Textile Standard - en afgørende rolle.

Hvad står GOTS for?

GOTS står for Global Organic Textile Standard, og det er en international mærkning for tekstiler fremstillet af økologiske fibre. Den sikrer, at tøjet lever op til yderst strenge miljømæssige, arbejdsmæssige og sociale krav hele vejen fra høstning af råmaterialerne, til overholdelse af højestemiljøkrav såvel som socialt ansvarlig krav til arbejdsvilkår.

Fra fibre til fashion: GOTS’ omfattende dækning


En GOTS-certificering dækker alle trin i produktionsprocessen. Den starter med den økologiske status af fibrene, som f.eks. den økologiske bomuld, og inkluderer en ansvarlig produktionsproces, der respekterer miljøet og arbejderne. Det betyder ingen skadelige kemikalier, fair arbejdsforhold og gennemsigtighed i forsyningskæden.

 

GOTS: Et kvalitetsstempel for økologisk tøj

Når du ser GOTS-mærket på et stykke tøj, kan du være sikker på, at det ikke kun er lavet af økologiske materialer, men også produceret under miljømæssigt og socialt ansvarlige forhold. Dette er især vigtigt, da man reelt ikke kan sikre, at noget tøj er økologisk uden at benyttelse af standarder såsom GOTS.

 

Fordelene ved at Vælge GOTS-Certificeret Tøj

 

1. Reduceret vandforbrug: Økologisk bomuld bruger væsentligt mindre vand, faktisk op til 91% mindre vand end konventionelt dyrket bomuld.
Herudover sikrer GOTS-produceret bomuld et effektiv vandbrug og beskytter vandressourcerne. 

2. Ingen skadelige kemikalier: Økologisk bomuld undgår brug af toksiner og pesticider i dyrkningen, hvilket beskytter naturlige økosystemer og forbedrer jordkvaliteten og de omkringliggende naturområder. 

3. Mindre CO2-udslip: GOTS-certificering indebærer lavere CO2-udslip, da økologisk bomuld dyrkes ved brug af metoder, der resulterer i et lavere kulstoffodaftryk sammenlignet med syntetiske materialer såsom akryl & polyester.

4. Mindre energiforbrug: Fremstilling af økologisk bomuld kræver generelt mindre energi, da det undgår brugen af intensive kemiske forarbejdningsprocesser, der er almindelige med syntetiske fibre.

5. Understøtter lokale landbrugssamfund: Økologisk bomuld er ofte dyrket af småskalaproducenter, og GOTS-certificeringen sikrer retfærdige arbejdsforhold og en retfærdig betaling, som støtter lokale økonomier, sikrer gode arbejdsvilkår og bringer arbejdsvilkårerne tættere på menneskeværdier, som vi kender fra vesten.

 

Produkter ()

  Fordele ved økologisk bomuld kontra akryl og polyester:

   

  Økologisk bomuld har adskillige miljømæssige fordele sammenlignet med syntetiske stoffer som polyester og akryl. Her er nogle nøglepunkter, der illustrerer forskellen:


  1. Kemisk forurening: Økologisk bomuld undgår brugen af syntetiske pesticider og gødninger, som kan være skadelige for miljøet og akvatiske økosystemer. Polyester og akryl er afledt af fossile brændstoffer og deres fremstilling indebærer ofte brugen af giftige kemikalier, der kan udledes til miljøet og bidrage til forurening.

  2. Energiforbrug: Fremstillingsprocessen for syntetiske fibre som polyester er energikrævende. Polyesterfremstilling bruger oftest mere energi end produktionen af naturlige fibre. Herudover er polyester og akryl et syntetisk materiale, der bedst kan sammenstilles med plastik. Derfor udleder man reelt set mikroplast i grundvandet og potentielt verdenshavene, når du vasker dit syntetiske tøj. 

  3. Udledning af drivhusgasser: Produktion af polyester og andre syntetiske stoffer bidrager til udledningen af drivhusgasser som CO2. Økologisk bomuld bidrager også til CO2-udledninger, men i en lavere skala sammenlignet med syntetiske stoffer, og når den dyrkes og forarbejdes ansvarligt, er den samlede klimapåvirkning lavere.

  5. Mikroplastforurening & nedbrydelighed: Polyester og akryl afgiver mikroplast, når de vaskes, hvilket bidrager til forurening af verdenshavene. Økologisk bomuld, derimod, afgiver ikke plastmikrofibre. Samtidig er økologisk bomuld bionedbrydeligt, hvilket betyder, at naturen kan nedbryde det og blive en del af natures cykles, indenfor 5 måneder - hvorimod dette ville tage naturen flere hundrede år at nedbryde. 


  Ifølge nogle skøn kan for eksempel CO2-udledningen fra produktion af polyester være næsten tre gange højere end for økologisk bomuld. Hvad angår energiforbruget, rapporteres det, at fremstilling af polyester kan kræve omkring 125 MJ (megajoule) per kilogram, mens økologisk bomuld kan være helt ned til omkring 40 MJ per kilogram. Disse tal kan variere, men de giver et overordnet indtryk af, at økologisk bomuld er et mere miljøvenligt valg end syntetiske alternativer.

   

  Vi er stolte over at være GOTS-certificerede

  Når du vælger GOTS-certificeret tøj, støtter du en sundere planet og mere etiske arbejdsforhold. Du bidrager også til en mere bæredygtig modeindustri.


  Vi hos www.jule-sweaters.dk er stolte over at være GOTS-certificerede. Det understreger vores engagement i miljøet og vores kunder. Ved at vælge GOTS-certificeret tøj sikrer vi, at vores super bløde produkter - lige fra  julesweatere til hyggelige julepyjamasser - er fremstillet på en måde, der respekterer både vores planet og menneskerne på den.


  Vores engagement i økologi og etik


  Vores GOTS-certificering er ikke bare en certificering, vi bærer med stolthed. 
  Det er en del af vores kerneværdier. I og for sig er det "gakket", at et firma der sælger julesweatre og pyjamasser, er GOTS certificerede.
  Men vi mener, at alt tøj burde laves med planeten for øje før profit. 

  Vi håber dog, at de to ting kan gå hånd i hånd, da vores materiale og kvalitetskrav helst ikke skulle blive en hæmsko for vores lave priser.   Vælg GOTS og gør julen lidt grønnere


  Ved at vælge GOTS-certificeret tøj fra www.jule-sweaters.dk - bliver du en del af en vision om en renere, grønnere og mere retfærdig verden. Sammen kan vi gøre en forskel, et stykke tøj ad gangen. Vi siger ikke, at du skal købe for alt i verden, men hvis du endelig skal - så kan vi kun anbefale, at kigge efter de mest økologiske alternativer. 


  Se også

  Firmajulegaver: Gør Julen Glædelig med Matchende Julesweatere og Julepyjamas

  Julen er tiden for glæde, samvær og festligheder - også på arbejdspladsen. En firmajulegave er ikke bare en gest...

  Læs mere