Hvor bor julemanden?

Hvor bor julemanden?

Ifølge julesangene ved julemanden, hvor alle børn bor, og han har en liste med artige og uartige børn, så han ved, hvem der skal have hvilke gaver. Vi ved, at hans nisser hjælper ham på værkstedet, hans kone hedder Mary Christmas (ho ho det er en sjov jule-far-vittighed), og han har Rudolf med den røde tud til at hjælpe med uddelingen af alle gaverne.

Der er faktisk utrolig mange ting, vi ved om julemanden. Men der er også nogle ting, som står til diskussion, afhængigt af hvem du spørger. Det gælder for eksempel, hvad hans navn er – og endnu vigtigere: Hvor han bor.

Jule-Sweaters.dk ved ikke kun noget om juletøj. Vi ved også en hel masse om julen generelt, så du er kommet til det helt rigtige sted, hvis du vil vide mere om julemandens bopæl. Men inden vi kan afsløre detaljerne om vores yndlings indbrudstyv, skal vi lige have styr på, hvem han egentlig er.

Hvem er ham der julemanden?

Hvis det er gået forbi din næse, hvem det er, vi snakker om, skal vi gerne opridse det for dig. Historisk og kulturelt set har julemanden gennemgået mange forvandlinger, og den julemand, vi kender i dag, kommer faktisk fra et lidt overraskende, men læskende sted. Forvirret? Så læs videre!

Julemanden er en mytisk (eller ægte?) person, der i nogle kulturer uddeler gaver til artige børn juleaften. Julemanden er oprindelig en katolsk helgen fra Tyrkiet, hvor hans navn var Sankt Nikolaus, og han var kendt for at hjælpe folk i nød. I 1600-tallet rejste Sankt Nikolaus til USA, hvor han bliver kendt som Santa Claus. I Danmark har julemanden som en glædens gæst ikke mere end 100 år på bagen. I 1866 optræder han i ”Peters Jul” som en, der kommer med juleglæde og julestemning.

Den julemand, vi kender så godt med det røde tøj, med hvid plyskant og langt hvidt skæg, har sin oprindelse fra ingen ringere end Coca Cola. Før 1930’erne blev julemanden portrætteret som høj, mager og alfelignende. Men det blev ændret med Haddon Sundblom, som skulle tegne en stor, munter mand med langt hvidt skæg for Coca Cola, der ville vise, at deres drik ikke kun var til at køle folk ned i sommervarmen. Julemanden blev som deres kampagne figur tegnet med en Coca Cola i hånden, og sådan opstod den moderne udgave af julemanden.

Julemanden har forskellige navne i forskellige lande. Som eksempler kan nævnes Santa Claus (USA), Julenissen (Norge), Jultomten (Sverige), Father Christmas (England), Babbo Natale (Italien) og Weihnachtsmann (Tyskland). 

Hvor menes det, at julemanden bor?

Der er faktisk ikke et entydigt svar på, hvor julemanden bor. Svaret varierer nemlig efter, hvilket land man befinder sig i.

Spørger man folk i Danmark om, hvor julemanden bor, er der ingen tvivl om, at svaret er Grønland. Men hvis du spørger amerikanerne, vil de sige, at Santa bor på Nordpolen. Spørger man finnerne, vil de overbevist sige, at julemanden bor i Lapland – faktisk har de noget, der minder om en eventyrby, hvor man kan besøge julemandens værksted. Hollænderne mener, at julemanden kommer med gaver i en båd fra Spanien. Summa summarum er, at der ikke er nogen, der kan blive helt enige om, hvor vores langskæggede yndlingsmand bor.

I mange år har der været kamp mellem Finland og Grønland, når det kommer til at blive anset som julemandens hjemland. I Illulissat i Grønland står verdens største postkasse, som selvfølgelig tilhører julemanden. Årligt sender titusindvis af børn deres breve til julemanden i Grønland. Vi siger selvfølgelig ikke, at danskerne altid har ret. Men vi synes, det lyder meget reelt, at julemanden bor på Grønland, hvor hans kæmpestore postkasse jo også står placeret. Det giver da god mening.

Julemanden har faktisk rigtig travlt juleaften. Man regner med, at der lever ca. to milliarder mennesker under 18 år (der må siges at være julemandens primære publikum) på Jorden. Regner vi de samfund fra, hvor julen ikke bliver fejret på vores måde, kommer tallet ned på 378 millioner. Statistisk set er der 3,5 børn per familie, og hvis vi regner med, at der er mindst ét artigt barn hvert sted, skal julemanden nå forbi 108 mio. husstande i løbet af juleaften. Rejser julemanden fra sit hjem i Grønland og tager turen fra øst mod vest, vil det ca. tage 31 timer at klare den opgave, og det er med lidt hjælp fra Jordens rotation.

 

Se også

3 gode grunde til, at du skal eje en julepyjamas

Måske er det at eje en julepyjamas lige så nyt for dig, som når de første fodspor sættes i nyfalden sne. Måske har du engang haft et s...

Læs mere