Julelege

Julelege

Julen er hjerternes fest. Men det er også drillenissernes fest, hvor kærlige drillerier og konkurrencer hører sig til. Der findes mange forskellige julelege, som kan tages i brug gennem december til de mange forskellige julearrangementer med familie, venner, studiekammerater og kollegaer.

Hvis du mangler lidt inspiration til en god juleleg, eller du har glemt præmissen for en af julelegene, kan du læse med her, hvor vi har lavet en liste over sjove lege til højtiden. Så er der kun tilbage at sige klar, parat, julestart.

Lad julelegene begynde!

Julequiz

Hvad er bedre end at konkurrere og vise alle andre, hvor meget man ved om julen? Med en julequiz har man mulighed for at brillere, men der er selvfølgelig også en risiko for at falde helt igennem – til morskab for alle de andre quizdeltagere.

Der er nogle oplagte kategorier, man kan lave julequizzer om: Julefilm, julekalendere, julesange og juletraditioner og -skikke. Skal de helt små kunne dyste i en julequiz, kan man lave en quiz med lettere spørgsmål om julen generelt. En julequiz er perfekt til en julefrokost med vennerne, en søndag i advent med familien eller i juledagene, når man slår mave efter al maden.

Du kan selv sammensætte en quiz ud fra dit yndlings juleemne eller lave en quiz med mixede spørgsmål, der kommer bredt rundt om jule kategorierne. Hvis du har for travlt med at købe julegaver og ikke har overskud til selv at udforme quizzen, findes der mange færdiglavede på nettet.

Pakkeleg

En klassisk juleleg til julefrokosten eller juleaften er pakkeleg eller pakkespil. Her kommer hver gæst med et antal pakker, som man spiller terninger om. Det gælder om at udse sig de pakker, der ser bedst ud og vinde dem med terningekast, inden tiden er gået. Man stjæler pakker fra hinanden og skal have de gode pakker tilbage, inden tiden er gået.

Men man skal passe på, for nogle pakker kan se gode ud, men i virkeligheden være såkaldte hadegaver. En hadegave kunne for eksempel være en rulle toiletpapir, der er pakket ind, så man ikke kan se, hvad det faktisk er. Det er først, når tiden er gået, at man finder ud af, om man har skudt papegøjen.

Det kan være en god idé at blive enige om et budget, inden man køber pakkerne. Hvis du mangler nogle gode idéer til gaver, kan du udforske vores sortiment af jule accessories, hvor du blandt andet kan finde en nissehue eller en hårbøjle med gevir – det er da to oplagte gaver til pakkeleg.

Regler: Alle pakker lægges på midten af bordet. Den yngste person starter med at slå med terningen. Er det en 6’er, må personen vælge en gave fra bordet. Når alle pakkerne er fordelt, sættes en alarm. Man vælger selv, hvor længe man vil lege. (Det kan være alt mellem 10-40 minutter). Alle rafler på tur, og slår man en 6’er, må man stjæle en gave fra en anden. Legen slutter, når tiden er gået, og man må pakke sine gaver op – hvis man overhovedet har nogen tilbage.

Nisse

Hvis man har sin daglige gang i en social setting, det kunne for eksempel være på en arbejdsplads eller i skolen, er det super hyggeligt at lege hemmelige nisser. Legen starter med, at alle kollegaer eller klassekammeraters navne skrives på stykker af papir, og så trækker alle et navn, som man skal holde hemmeligt. Den person, hvis navn man har trukket, er man nisse for.

Igennem december måned kan ens hemmelige nisse være sød og give gaver, men nissen kan også være en drillenisse. Man kan komme med små hints, som kan pege i retning af, hvem man er, eller man kan forvirre og gør det svært at regne ud, hvem der står bag. Legen afsluttes til jul, hvor alle skal forsøge at gætte, hvem der har været deres hemmelige nisse.

At lege hemmelig nisse er en juleleg for voksne og børn i alle aldre. Det gode ved legen er, at man selv bestemmer indholdet – man kan for eksempel give en sej nøglering eller en god flaske vin afhængig af alder og budget.

Den hemmelige nisseleg skaber en god julestemning gennem hele julemåneden. Det er en sjov aktivitet, som bliver et afbræk i hverdagens arbejde eller skole. Er du på udkig efter nogle julede gaveidéer, finder du mange skønne juleting på vores side.

Mandlen i risalamanden

Juleaften er endelig kommet. Nu skal maden spises, gaverne gives og modtages, sangene synges, og så skal mandlen selvfølgelig findes i risalamanden. Nogle spiser risalamanden for nydelsens skyld, andre for konkurrencen i at finde mandlen og være den ubestridte vinder indtil næste års dyst.

Er man en udspekuleret deltager, og er man heldig at have fundet den hele mandel, forsøger man selvfølgelig at gemme den i kinden eller snige den ned i en serviet, så de andre stadig tror, at de har muligheden for at vinde.

En klassisk mandelgave til vinderen er en marcipangris af god kvalitet eller den folkekære og humoristiske bog Svikmøllen. Men det er kun fantasien, der sætter grænser i forhold til en mandelgave.

Hvis vejret tillader det, og julen er hvid, er en klassisk sneboldkamp også en oplagt juleleg. Når man skal gøre sig kampklar og forme de mest perfekte snebolde, er det afgørende, at udstyret er i orden. Hos os finder du huer og halstørklæder, så du varmt iklædt kan koncentrere dig om at vinde sneboldkampen.

Vi ønsker dig held og lykke i alle de julelege, du må kaste dig ud i!

Se også

Julejokes/-vitser

Julen er kommet, og det betyder, at du igen står over for onkel Finn, der bare elsker at fortælle de samme jokes hvert år. Nogle gange...

Læs mere