9 november 2022
Hvorfor holder vi advent?
Adventssøndagene er for mange lig med ekstra julehygge i et afslappet weekendtempo. Her samles man med familie eller venner, spiller festlig julemusik og afholder måske den store julekagebagedag. Og man kan jo ikke sige jul uden lys, og advent er ingen undtagelse – adventskransen skal dekoreres og tændes, så hyggen for alvor kan manifestere sig.
Og når man sidder der midt i hyggen med en hjemmebagt brunkage i hånden, og spørgsmålet ’hvorfor holder vi advent?’ kommer på bordet, opstår den pinlige tavshed. For selvom næsten alle elsker de hyggelige søndage, kan det være svært lige helt at huske, hvorfor vi holder advent.
Hos Jule-Sweaters.dk er vi eksperter i juletøj, men vi ved også en ting eller to om juletraditioner og mærkedagene i december måned. Vi deler med alle jer her vores viden om det famøse spørgsmål ’hvorfor holder vi advent?’
Hvor stammer advent fra?
Julen starter, når kalenderen siger første søndag i advent (medmindre man arbejder i butik, så begynder julen omkring slutningen af oktober måned). Som så meget andet med julen skal vi for at blive klogere på advent tilbage til de kristne skrifter.
’Advent’ kommer fra latin, ’Adventus Domini’, som betyder ’Herrens komme’. Advent er altså perioden frem mod jul, der markerer ventetiden frem til Jesus’ fødsel den 25. december. Måske skal vi lige for en sikkerheds skyld fremhæve, at mange så og ser Herren og Jesus som én og samme person – deraf koblingen mellem Herrens komme og Jesus’ fødsel. I den kristne tro er advent en forberedelsestid til Jesusbarnets fødsel, og faste var en del af en åndelig forberedelse.
Når det bliver første søndag i advent, er det ikke kun ensbetydende med julehygge. Hvis man interesserer sig for den kristne kirke, vil man også vide, at første søndag i advent markerer kirkens nytår, altså begyndelsen på et nyt kirkeår.
I nyere tid kan man ikke sige, at faste er en del af, hvordan vi holder advent. Med tiden er nye traditioner kommet, som ikke har så meget tilknytning til den kristne tro, men stor tilknytning til det modsatte af faste: Spisning af lækkerier er efterhånden en selvfølge i julen.
Traditionerne omkring, hvorfor vi holder advent i dag
Hvis man er fan af at fejre advent (og hvem er ikke det?), er der nogle traditioner, som går igen i mange familier. Den mørke tid kalder på lys og hygge, og ventetiden frem til julegavernes komme kan synes så uendelig lang. Med de fire adventssøndage kan man få en lille forsmag på juleaftens hyggestunder og ikke mindst gaver.
De fire lys i adventskransen symboliserer de fire adventssøndage inden jul. Man tænder et lys hver søndag; første søndag tændes et lys, anden søndag to lys og så videre. På den måde kan man følge, hvordan julen kommer tættere og tættere på for hver søndag, der går. Hvis man er kreativt anlagt, kan det at lave en dekorativ adventskrans være en hyggelig tradition i sig selv.
Mange bruger adventssøndagene sammen med familien eller vennerne. På disse søndage bliver der ofte serveret lidt julelækkerier. En klassiker er gløgg og æbleskiver, som glider hurtigt ned – især hvis det er akkompagneret med skønne juletunes eller en hjertevarm julefilm.
En af de traditioner, børn nok glæder sig mest til omkring advent, er adventsgaverne. Det er så fastgroet en tradition, at den får et helt afsnit for sig selv, og for nogle svarer den måske endda på, hvorfor vi holder advent.
Adventsgaver
Julen er gavernes fest … Næ, hjerternes? I hvert fald er gaverne en kæmpemæssig del af julen. Og det gælder selvfølgelig også for advent. Adventsgaver giver man til dem, man gerne vil forkæle lidt ekstra i december måned.
Mange børn får adventsgaver i deres julesokker, som ofte hænger på pejsen (hvis man har sådan en). Måske kommer gaverne fra julenissen, der er kommet ned gennem pejsen. Måske er det forældrene, der har været på spil
Traditionen med julestrømpen går langt tilbage. De seneste hundrede år har det været en udbredt tradition i Sønderjylland, at man satte en sko i vinduet, og så var troen, at Sankt Nikolaus kom forbi og fyldte den med kul eller gaver, alt afhængigt af om man havde være artig eller uartig.
Nogle børn får en lille gave hver dag, de såkaldte pakkekalendere, men for større børn er det sjovere at få lidt større og færre gaver. Derfor er adventsgaver oplagt, og det gør det nemmere for travle forældre … eller julenisser.
Adventsgaver, og hvorfor vi holder advent, er dog ikke kun forbeholdt børn. Du kan også give din partner, venner eller forældre adventsgaver. Afhængigt af dit budget kan en god gaveidé være en tur i Tivoli for at se juleudsmykningen og få gløgg. En anden gode idé til voksne og børn er en grim, sjov eller skøn julesweater, som kan pryde kroppen hele december.
Adventssøndage i 2022
Hvis du allerede er begyndt at glæde dig til advent i 2022 og ikke kan vente med at planlægge aktiviteter og indkøb af adventsgaver til dem, du holder af, har vi her lavet en liste over, hvordan adventssøndagene falder i år.
27. november (1. søndag i advent)
4. december (2. søndag i advent)
11. december (3. søndag i advent)
18. december (4. søndag i advent)
Vi håber, at du har fået svar på nogle af spørgsmålene angående, hvorfor vi holder advent, selvom der vist ikke kan være nogen tvivl om, hvor hyggelig en tradition det er. Findes der noget bedre end at tænde stearinlys, dufte granen på adventskransen, høre sprøde julesange og spise julelækkerier med dem, man har kær? Det tror vi ikke!
Se også
9 november 2022
Når du skal købe en julesweatshirt, kan udvalget måske virke lidt overvældende. Hvad skal man kigge efter? Hvilken stil? Hvilket motiv...