Julequiz

Julequiz

Selvom det er skønt at spise lækker julemad, drikke dejlig gløgg og synge med på best of-julehits, kan det være forfriskende med et lille indslag til julefrokosten eller nogle af alle de andre julearrangementer. Du kan nemt blive festens helt med en sjov og svær julequiz. Men hvad skal en julequiz indeholde og handle om?

For at gøre det nemmere for dig, har vi her lavet nogle forskellige kategorier inden for julequizzer, som du kan blive inspireret af. Du kan enten holde dig til én kategori eller lave en quiz med spørgsmål om forskellige juleemner.

Det gælder for alle kategorier, at sværhedsgraden kan justeres, afhængig af hvor kloge dine quizdeltagere er på emnet. Skal du lave en quiz til din filmklub, som elsker at nørde julefilm og kender alle afkroge inden for emnet, skal det naturligvis ikke være de helt oplagte og nemme spørgsmål. Du må tage dine quizdeltageres viden inden for områderne med i betragtningen, når du udformer quizzen.

En julequiz kan være den perfekte underholdning til juledagene, julefrokosten eller en adventssøndag. Få sat gang i hjernecellerne og grinene med en sjov quiz om forskellige juleemner.

Julefilm

Der findes så mange fantastiske julefilm. Mange af dem er klassikere, som bliver set igen og igen hvert år. Men hvor meget ved man egentlig om disse film, og hvor mange forskellige julefilm kender man i grunden til, når det kommer til stykket?

Der er mange forskellige ting, man kan quizze om inden for kategorien film: Hvem spillede hovedrollen, hvad sang spillede under denne ikoniske scene, hvilken julefilm er den mest sete, hvilken julefilm er ældst og så videre og så videre.

Har I en yndlingsjulefilm i jeres familie, kan I også dykke helt ned i den og nørde detaljerne. Så kan I finde ud af, hvem der egentlig har fulgt mest med. Og så afslutter I selvfølgelig quizzen med at se filmen sammen og lægge mærke til alle de små og store detaljer, I har fået udpeget.

Hvis du ikke selv kan overskue eller har tid til at sammensætte en quiz, findes der mange færdiglavede quizzer på nettet om forskellige juleemner.

Julekalendere

For mange er julekalendere noget, der absolut skal ses hvert år, mens det for andre er et hyggeligt minde om barndommens TV-tid. Der findes både børne- og voksenjulekalendere, så her er der igen en hel masse at tage hul på til en quiz.

Hvis du mangler gode idéer til, hvilke spørgsmål du kan stille om julekalendere, har vi her lavet nogle stykker, som du kan lade dig inspirere af:

 • Hvor lang tid tog det at optage den her julekalender?
 • Hvem lavede temasangen til den her julekalender?
 • Hvilken af disse julekalendere blev sendt sidst på TV?
 • Hvilken julekalender er den her sang fra?

Er du host for dette års julequiz, skal outfittet jo passe til rollen. Med den grimmeste julesweater eller en skøn julekjole kan du roligt præsentere spørgsmålene med stil.

Julesange

Om man er juleelsker eller julehader, kan man ikke undgå at høre og kende julesange. De spiller i radioen, til alle julearrangementerne og i storcentrene, når du skal købe julegaver. Derfor er en quiz om julesange noget, de fleste kan være med til at konkurrere om.

Der er, ligesom med julekalenderne og -filmene, nogle åbenlyse klassikere, som alle kender. Hvis du ikke synes, quizzen skal være alt for nem, kan du lave en quiz, hvor du spiller julesange på andre sprog, og så skal deltagerne gætte, hvilken sang det er – det kan faktisk være sværere, end det lige umiddelbart lyder.

En sjov måde at lave en musikquiz er at sætte sangen på, og så skal det hold, der hurtigst markerer, synge videre fra, hvor nummeret stopper. På den måde får I hørt en masse gode julesange og lavet lidt julekaraoke ud af det.

Juletraditioner og -skikke

Til den her kategori kan man lave nogle virkelig svære spørgsmål, der går langt tilbage i tiden og kommer ind på historiske fakta om julen. Quizzen kan også handle om nogle af alle de ting, vi automatisk gør omkring juletid, men måske ikke tænker videre over.

Her er nogle spørgsmål, der kan være til inspiration for dig, der ønsker at lave en udfordrende julequiz:

 • Hvem var Sankt Nikolaj helgen for?
 • Hvilken småkage er ældst?
 • Hvem har opfundet den julemand, vi kender i dag med det ikoniske røde juletøj?
 • Hvorfor fejrer vi jul?

Hvis du ikke vil vælge mellem kategorierne, kan du også lave en quiz inden for de fire emner. Så er der en quiz til hver søndag i advent, hvor familien eller vennerne kan gå og glæde sig til at konkurrere.

Julequiz for de små

Hvis dine quizdeltagere er børn, skal spørgsmålene tilpasses herefter. Ikke alle børn vil kende til gamle julefilm eller vide noget om specifikke juletraditioner. Derfor kan det være en fordel at lave nogle spørgsmål, som bredt handler om jul og de ting, vi fortæller vores børn om højtiden. Det skal jo helst være en sjov aktivitet for børnene.

 • Hvor bor julemanden?
 • Hvilken type træ bruger man som juletræ?
 • Hvad elsker Pyrus at spise?
 • Hvilket dyr er Rudolf?
 • Hvilken del af Rudolfs krop er rød?

  Måske er du så optaget af at lave quizzen, at du har glemt alt om en vindergave? Pak idéen om den kedelige marcipangris væk, og giv i stedet en sjov jule accessory, som vinderen kan tage på med det samme. Det kunne være et par julestrømper, en hårbøjle med rensdyrgevir eller en klassisk nissehue.

  Se også

  Julefrokost Outfit

  Det er det samme hvert år. Kalenderen er booket op fra slutningen af november til midten af januar. Weekenderne er fyldt med julefroko...

  Læs mere